Lienzo de Barro House / Chaquiñán

first_img Houses Lienzo de Barro House / ChaquiñánSave this projectSaveLienzo de Barro House / Chaquiñán CopyHouses•Tumbaco, Ecuador Save this picture!© Jerónimo Zúñiga+ 23 Share Lienzo de Barro House / Chaquiñán 2013 Year:  Year:  “COPY” “COPY” Architects: Chaquiñán Area Area of this architecture project Area:  230 m² Area:  230 m² Year Completion year of this architecture project ArchDaily Projects 2013 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/477361/lienzo-de-barro-house-chaquinan Clipboard Ecuador photographs:  Jerónimo ZúñigaPhotographs:  Jerónimo ZúñigaCollaborators:Francisco Trigueros MuñozStructural Engineer:Patricio CevallosMetalworking:Juan Esteban ArellanoArchitect In Charge:Jorge Ramón Giacometti, Elena de Oleza LlobetCity:TumbacoCountry:EcuadorMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Jerónimo ZúñigaRecommended ProductsDoorspanoramah!®ah! PivotDoorsJansenDoors – Folding and SlidingDoorsAir-LuxPivoting DoorMetallicsKriskadecorMetal Fabric – Outdoor CladdingText description provided by the architects. The project began when a matrimony decided to settle in the countryside. In a little house of bamboo and masonry upon the terrain, their habitants were determined to build their dreams. this marriage, who eagerly decided to renounce to most of their furniture, stuff and life style, moved here. Soon, their own needs that used to fill their vital spaces began to exceed the illusion to explore nature. At this moment, we were required to interpret the problem. Save this picture!SectionWe decided to create the simplest possible shape that, by solving the architectonic requirements, would coexist without confounding with the element already built. The volume is oriented to the sunrise, where the views are directed towards an inspiring distance. This disposition is perpendicular to the built element, allowing us a delicate relationship between the two edifications, almost without touching, but always watching each other. Save this picture!© Jerónimo ZúñigaThe house had to showcase the work of the master painter Eduardo Kingman. Therefore, the need to create a gallery became essential. We generate an enveloping that by solving the architectonic requirements would become a natural canvas. Save this picture!DetailSave this picture!DetailThe ground in the region is cangahua (sedimentary volcanic rock), which presupposes stable foundations and plenty of economical clay. In the vicinity of the site, an infinity of small brick factories are seen. Here, the bricks are stacked so that they don’t become deformed and for ease of transport to the oven. This image of the unfinished material, so powerful and so magical due to the impossibility of its retention, become the walls of the gallery. Save this picture!© Jerónimo ZúñigaThe clay masonry meant the creation of boxes. These folded walls contain the architectonic requirements. The preexisting volume is rehabilitated from within to house a bedroom and the most intimate areas of the dwelling. Then, the new volume shelters the social areas: to cook, eat, rest. In this way, the clay folds turn into constant showcases for the gallery and the interior, and the glass folds become showcases for the surroundings and the exterior. Save this picture!ElevationThe brick workers tell: land work, good boots and good hat. So, we had to resolve the wall from the foundation up to the roof. Over a reinforced concrete plinth the clay is isolated from the ground. This element houses the required electric and hydraulic installations, avoiding their passage through the adobe. Save this picture!© Jerónimo ZúñigaThe problem with rowlock brick positioning is the lack of bondage. To resolve this, we think up a reinforcement system for the edges and wall ends that consisted of grouping the adobes into {ashlars} and confining them within metallic platens. Having finished the edges and ends, the wall is completed row by row by placing horizontal steel ribs attached to the platens of the ashlars. The wall is connected vertically with steel cables that join the plinth with the coronation of the wall. Finally, the bricks are covered with resin to protect them from becoming detached. The walls had to be resolved,  the pillars being recycled tubes of the oil pipeline were less  expensive, and the metallic outlines  had to be calculated. In any case, the technique, fundamental tool of our trade, permitted us to achieve our main goal: to create the atmosphere of a space produced as light bathes the clay walls.Save this picture!SketchProject gallerySee allShow lessFrom Grain Silo to Shipping Container Student HousingMiscLibeskind Designs “Polycentric Spiral” for Cosentino GroupArchitecture News Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/477361/lienzo-de-barro-house-chaquinan Clipboard Photographs CopyAbout this officeChaquiñánOfficeFollowProductsWoodBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesTumbacoHousesEcuadorPublished on February 17, 2014Cite: “Lienzo de Barro House / Chaquiñán” 17 Feb 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogFaucetshansgroheKitchen MixersVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ Fine WoodPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Zenith® SeriesCultural / SportsPENT FitnessFitness Equipment – BANKA™ Weight BenchSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – B-ClassConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMMetal PanelsTrimoQbiss One in OfficesBricksFeldhaus KlinkerFacing Bricks – Waterstruck VascuWood Boards / HPL PanelsInvestwoodViroc Nature for FurnitureCurtain WallsMetawellFacades – Aluminum Curtain WallsHeatingFocusFireplaces – PaxfocusPatios / TerracesGlas MarteGlass Pavilion – GM Pavillon360More products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *